INFO

Kaikun tiineeksi saaminen osottautui melkoisen työlääksi ja jopa turhauttavaksi. Alkuperäinen suunnitelma käyttää hyvin tuntemaani vanhaa urosta ei onnistunut koska koira kuoli ennen Kaikun juoksuja. Samoin kävi myös seuraavalle ehdokkaalle. Kaikua on yritetty kahteen otteeseen (2012) astuttaa Wauhtiwelhon B-Maxilla tuloksetta. Tämä pariskunta ei koskaan jäänyt nalkkiin. Maxilla on kaksi syntynyttä pentuetta joista toisessa pennut syntyivät kuolleina ja toisessa osa pennuista jouduttiin lopettamaan ennen luovutusikää.

Tänä keväänä meni sitten suunnitelma uusiksi. Ensimmäinen vaihtoehto jouduttiin lopettamaan sairastumisen takia ja toinen todettiin steriiliksi. Sitten jäi jäljelle oma urokseni Karu. Jokin kuitenkin minua tässä mietitytti vaikka Karun luonne onkin 10 + monen muunkin kun minun mielestäni. No sitten kun olisi niin saneltu kasvattajalleen palautui Topi joka hurmasi minut ensi näkemältä. Toki olin Topin ja sisaruksien elämää pienenä seurannut useaan kertaan ja kuulumisiakin kuullut. Ja kuin tilauksesta Kaikun juoksut alkoivat seuraavalla viikolla, kuukautta-kahta odotettua aikaisemmin. Kuitenkin se nyt totta ja seison valintojeni takana.

Pentueen sukutaulu löytyy KoiraNetistä. Yhdistelmä on tarkkaan harkittu linjaus.

Jalostustoimikunnan urossuositusvastaus yhdistelmälle kuului näin:
Yhdistelmä Taikarummun Diivan Tarina ja Tinttaraisen Opponentti ei saa jalostustoimikunnan puoltoa. Syitä tähän ovat uroksen nuori ikä ja terveystarkastamattomat silmät sekä yhdistelmän epiluku, joka on liki rodun keskiarvoa.

Riskitöntä yhdistelmää ei ole olemassakaan.

Nuorta urosta käytän tässä tapauksessa siksi koska on niin monesti käynyt niin että koira on kerennyt kuolla ennen kuin astutus tapahtua. Toisekseen näillä näkymin Topi ei ole enää jalostukseen käytettävissä myöhemmin.

Yhdistelmässä esiintyvä epilepsiariski on mielestäni pieni. Kaikun tämänhetkinen epilepsialuku on 0,4375 % ja Topille epilepsilukua ei anneta vaan todettaan että yhdistelmän epiluku on liki rodun keskiarvoa. Mielestäni tämä riski on aivan inhimillinen. Silmäsairauksista HC on mahdollinen, mutta melko kaukainen. PRA-statukseltaan Kaiku on terve A ja Topin emä on A, sekä sen kolme sisarusta. Myös häntämutkat ja kivespuutokset ovat mahdollisia.

Kaiku sisaruksineen syntyi keisarinleikkauksella emän polttoheikkouden takia. Myös Kaikun sisko
keisarinleikattiin vastikään.

Toivon tästä yhdistelmästä reippaita rotutyypillisiä työkoiria joilla olisi tasapainoinen hermorakenne. Näin ne sopeutuisivat parhaiten myös kotikoiraksi virikkeelliseen ympäristöön. Toivoisin hyviä häntiä ja vahvaa raajaluustoa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti